PLAT
Lokalna Grupa Działania „Równiny Wołomińskiej” wraz z 4 zaprzyjaźnionymi Lokalnymi Grupami Działania realizuje międzynarodowy projekt współpracy o akronimie PLAT – „Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną”.
Etap I - Wyjazd na X Europejskie Targi Produktów Regionalnych - Regionalia 2019
W dniach 11-13.08.2019r. w Zakopanem odbyły się X Europejskie Targi Produktów
Regionalnych - Regionalia 2019, w których wzięli udział m. innymi przedstawiciele 5 Lokalnych Grup
Działania. Jubileuszowe Targi otwarte zostały przez starostę tatrzańskiego Piotra Bąka,
który przemawiając na Równi Krupowej w centrum Zakopanego, kierował uwagę słuchaczy ku
pamięci, tożsamości regionalnej i tradycjom. W ramach imprezy dla turystów na Równi Krupowej
zorganizowana była tymczasowa bacówka z kierdlem owiec. Można też było zobaczyć na własne oczy, jak
wytwarza się oscypki, które potem wędrowały na stoły. Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich
Kościelisko przedstawiły zwyczaj deptania kapusty, zachęcając widzów do bezpośredniego uczestnictwa.
Wystawcy mieli możliwość zaprezentowania swoich produktów regionalnych w specjalnie do tego celu
przygotowanych namiotach wystawowych.
Dla wystawców przeznaczone były specjalne
strefy:
• strefa rękodzieła
• strefa
kosmetyczna
• strefa gastronomiczna
• strefa
rolno-spożywcza
Ostatni dzień targów był niezwykle obfity w emocje.
Rozstrzygnięto wówczas konkurs na najładniejsze stoisko. Głosami publiczności zwyciężyła firma”
Miody Dworskie”. Ponadto w ramach X Europejskich Targów Produktów Regionalnych została
uroczyście wręczona „Nagroda Starosty Tatrzańskiego” za zasługi w dziedzinie krzewienia kultury
regionalnej, stanowiącej szczególną wartość regionu tatrzańskiego. Powyższą nagrodę w kategorii
indywidualnej otrzymała malarka na szkle - Zofia Fortecka, a w kategorii zbiorowej - Zespół
Regionalny „Białodunajcanie” z Białego Dunajca.
Jak co roku, na Targach, gościli przedstawiciele
powiatów zaprzyjaźnionych z Powiatem Tatrzańskim,
Radio Kraków, które na żywo relacjonowało
wydarzenie z Górnej Równi Krupowej oraz wystawcy produktów regionalnych.
Podczas Targów odbyły
się między innymi następujące imprezy:
• „Festiwal Oscypka I Serów
Wszelakich”
• „Konkurs na Najlepszy Produkt Spożywczy”
•
„Zarembek Tradycji”
• Konferencje: nt. „Tradycyjnego i nowatorskiego przepisu
na góralską kwaśnicę z wielkiego kotła podaną przez kucharzy ze stowarzyszenia małopolskich kucharzy
i cukierników”, „O instrumentach pasterskich”
• 5 seminariów: „Oficyny
Wydawniczej Oryginały”, „rzeźba w Drewnie” Marcina Lichosyta, Seminarium jubileuszowe – tkanie
gobelinów z symboliką X, Seminarium oraz pokaz i degustacja miodów pszczelich Dolina Tatr, o budowie
instrumentów pasterskich
• 19 występów zespołów
regionalnych
• prezentacje i degustacje kulinarne: Koła Gospodyń
Wiejskich (z Kościeliska, Marcinkowic, Sidzinianki, Baranowa, Potoku Wielkiego, Wolicy, Łysakowa),
Kuchni Podhalańskiej prezentowanej przez Kucharzy Zakopiańskich oraz Małopolskiego Stowarzyszenia
Kucharzy i Cukierników, restauracji włoskiej ”Villa Toscana”, produktów cukierniczych „Eco Cafe
Zieleń”
• spotkanie z ofertą edukacyjną Podhalańskiej Państwowej Wyższej
Szkoły Zawodowej w Nowym Targu
• konkurs na najładniejsze stoisko
• warsztaty: rękodzielnicze: bibułkarstwo, wyrobów ze skóry, wypalanie i malowanie
drewnianych talerzy, galanteria dekoracyjna – historia starych przedmiotów
•
Parada Bacowska – Pokaz Góralskiej Tradycji,
Targi objęte zostały Patronatem Honorowym
przez:
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Jana Krzysztofa Ardanowskiego,
Wojewodę
Małopolskiego – Piotra Ćwika,
Marszałka Województwa Małopolskiego – Witolda
Kozłowskiego,
Starostę Tatrzańskiego – Piotra Bąka,
Burmistrza Miasta Zakopane – Leszka
Dorulę,
Etap II - Konkurs Kulinarny „Dziedzictwo kulinarne szansą na rozwój produktu turystycznego”
Kolejnym etapem tego projektu była realizacja konkursu kulinarnego pn. „Dziedzictwo kulinarne szansą na rozwój produktu turystycznego”. Konkurs odbył się 16 października 2019r. w Adampolu w gospodarstwie agroturystycznym państwa Barbary i Marka Sawera – „Dolina Liwca”. Do konkursu przystąpiło 13 osób (w tym reprezentantki Koła Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy z Postolisk oraz Sołectwa Wola Cygowska), które zgłosiły po jednym lub kilka produktów czy też potraw w czterech kategoriach:
I kategoria: zupy i dania główne
II kategoria: wędliny wyroby garmażeryjne, przystawki itp.
III kategoria: napoje bezalkoholowe i alkoholowe typu nalewki, piwo i inne
IV kategoria: ciasta i desery
Pani Małgorzata Szeja – Prezes Lokalnej Grupy Działania „Bądźmy Razem” z Węgrowa
Pani Beata Suchenek – Właścicielka "Miodzio Bar" z Tłuszcza
Pan Igor Sulich – Dyrektor Delegatury Urzędu Marszałkowskiego w Wołominie
Komisja oceniła potrawy wg następujących kryteriów:
- oryginalność
- walory smakowe
- związek potrawy z regionem LGD "Równiny Wołomińskiej"
- zastosowanie się do regulaminu konkursu: zgłoszenie 1 potrawy w jednej kategorii i podanie pełnego przepisu
Nagrodzeni uczestnicy otrzymali karty podarunkowe do sieci sklepów My Center w wysokości:
I miejsce – 700zł (4 przyznane miejsca w 4 kategoriach)
II miejsce – 500zł (4 przyznane miejsca w 4 kategoriach)
III miejsce – 300zł (4 przyznane miejsca w 4 kategoriach)
Wyróżnienie – 150zł (4 przyznane wyróżnienia w 3 kategoriach)
Klasyfikacja z podziałem na kategorie znajduje się poniżej w zakładce "Dokumenty"
Etap III - Wyjazd studyjny Stankuny – Wiżajny na „Biegun Zimna i sera”
Wyjazd studyjny: Stankuny - Wiżajny 18.11.2019r.
Kolejnym etapem projektu współpracy PLAT był wyjazd studyjny - szkolenie dotyczące kreowania marki lokalnej w Wiżajnach w dniach 18-19.11.2019r.. Osoby, które uczestniczyły w dwudniowym szkoleniu proszone były o wypełnienie kart zgłoszeniowych zamieszczonych w zakładce "Dokumenty". Podpisaną kartę zgłoszeniową należało zeskanować i przesłać na adres biura: biuro@lgdrw.pl do dnia 10.11.2019r. (liczyła się data wpływu). Oryginał należało dostarczyć do biura LGD do 18.11.2019r. osobiście albo za pośrednictwem poczty.
W pierwszym dniu wyjazdu uczestnicy odbyli podróż autokarem z Tłuszcza spod siedziby LGD „Równiny Wołomińskiej” do miejscowości Krusznik skąd wyruszyli wąskotorową kolejką Wigierską do miejscowości Płociczno – Tartak. Następnie autokar zawiózł uczestników do miejsca pobytu i noclegu, na „Ranczo Kalinka”, do miejscowości Stankuny 11. Po zakwaterowaniu i obiedzie dalszym etapem pobytu było szkolenie dot. kreowania marki lokalnej na przykładzie tradycji serowarskiej w siedzibie Stowarzyszenia Macierzanka w Wiżajnach. Uczestnicy brali udział w produkcji różnego rodzaju serów podpuszczkowych, ricotta i innych. Każda osoba biorąca udział w warsztatach miała za zadanie wykonanie swojego sera. Warsztaty trwały 2,5 godz. i poprowadzili je przedstawiciele stowarzyszenia: Pani Barbara Żeliszczak wraz z mężem. Po spotkaniu w Wiżajnach wycieczka udała się na kolację i nocleg do Stankun.
W następnym, drugim dniu pobytu na „Ranczo Kalinka”, tuż po śniadaniu odbyły się kolejne, 3 godzinne warsztaty dot. kreowania marki lokalnej, które poprowadził Pan Andrzej Rybus – Tołłoczko. Następnie uczestnicy udali się na wspólny obiad i po posiłku grupa wyjechała w drogę powrotną. Po drodze odwiedziliśmy Trójstyk granic Polski, Litwy i Rosji w miejscowości Bolcie. Jadąc dalej udaliśmy się do miejscowości Stańczyki, w Powiecie gołdapskim aby zobaczyć jedne z najwyższych mostów w Polsce, wybudowane w latach 1917 – 1918, które są wpisane do rejestru zabytków. Po spacerze na mostach grupa udała się w podróż powrotną do miejscowości Tłuszcz.
Etap IV - Wydanie Książki Kucharskiej pod nazwą „Dziedzictwo Kulinarne”- PLAT
Oddajemy w Państwa ręce publikację stworzoną w ramach realizacji projektu współpracy PLAT – Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną. Projekt ten ma na celu kultywowanie tradycji kulturowych i odkrywanie atrakcji turystycznych poszczególnych obszarów, które objęte są działaniem przez Lokalne Grupy Działania będące partnerami projektu. Jak Państwo wiecie z doświadczenia, jednym z czynników przyciągających turystów na dany obszar jest dobra kuchnia i baza noclegowa, a także piękno krajobrazu i przyrody. Wychodząc temu naprzeciw, Lokalna Grupa Działania „Równiny Wołomińskiej” będąc stowarzyszeniem trójsektorowym (sektora publicznego, społecznego i gospodarczego), dociera oddolnie do najmniejszych lokalnych społeczności, starających się uatrakcyjnić miejsca, które zamieszkują i w których pracują. Wobec tego w niniejszej publikacji prezentujemy przepisy lokalnych wytwórców, którzy szczycą się tym, że wciąż powracają do dawnych, starych, często odziedziczonych w spadku po dziadkach czy pradziadkach przepisów kulinarnych, wg których gotują do dziś. Ponadto zachęcamy Państwa do odwiedzin naszych terenów równinnych, atrakcyjnych turystycznie, posiadających sporą ilość szlaków pieszych, rowerowych, wodnych, a nawet konnych, które funkcjonują na obszarze LGD „Równiny Wołomińskiej” czyli 5 gmin Powiatu Wyszkowskiego (Gminy: Zabrodzie, Wyszków, Rząśnik, Brańszczyk, Długosidło) i 7 gmin Powiatu Wołomińskiego (Gminy: Wołomin, Poświętne, Klembów, Jadów, Strachówka, Tłuszcz i Miasto Zielonka.
Zachęcamy również do zwiedzania wspaniałych obiektów turystycznych i korzystania z bazy
noclegowej oraz gastronomicznej:
• gospodarstw agroturystycznych („Leszczynowe Zacisze” i
Agroturystyka „A Ku Ku” – Rozalin, gmina Strachówka, „Agroturystyka u Kaflika”, Agroturystyka „Nad
Bugiem”, „Bielińska Góra”, „Ostoja Dziejów”, Agroturystyka z klimatem – gmina Brańszczyk,
„Mazowiecki Zaścianek” – gmina Tłuszcz, Gospodarstwo Kamieńczyk „Oberża pod siodłem” – gmina Wyszków
i Grycz. Agroturystyka, Ślubów – gmina Wyszków, „Cuda i wianki” Agroturystyka w Kicinach oraz Ranczo
w Dąbrówce. Żołądek C. – gmina Zabrodzie, „Domek w Długosiodle” i „Noclegi u Alicji” – gmina
Długosiodło, Pokoje gościnne u Artura - Zielonka)
• wspaniałych hoteli (np., Hotel Trylogia i Bankowa House w Zielonce, Hotel Batory w Tłuszczu, Lipnik Park – gmina Długosiodło)
• ośrodków (np. Ośrodek Nadliwie - Strachów w gminie Jadów, Ośrodek Agroturystyczny w Urlach, gmina Jadów, Łowisko Jegiel – Gmina Brańszczyk),
• pensjonatów,
• dworów (np. Dwór Klembów” – gmina Klembów, Dwór „Olchowe Łąki” – gmina Długosiodło, Dwór Sulejów w Gminie Jadów, Dwór Franciszków w gminie Tłuszcz),
• pałaców (Pałac w Chrzęsnem - gmina Tłuszcz, Pałac Alexandrinum - gmina Poświętne, Pałac w Woli Rasztowskiej – gmina Klembów) położonych na obszarze LGD „RW”.
Etap V - Wydanie materiałów reklamowych: Parasolki z nadrukiem
Etap VI - Wyjazd studyjny do Hiszpanii
Wyjazd studyjny do Hiszpanii odbył się w dniach 0d 30.08.2021r. do 03.09.2021r. Głównym organizatorem była LGD "Ziemi Mińskiej" - koordynator projektu współpracy PLAT. W wyjeździe wieźli udział przedstawiciele 5 grup LGD: "Ziemi Mińskiej", LGD "Równiny Wołomińskiej", LGD Natura i Kultura, LGD - Forum Powiatu Garwolińskiego, LGD Zielone Mosty Narwi.
Beata Trojanek
KoordynatorprojektuzestronyLGD
„Równiny Wołomińskiej”